De beste wielerboeken aller tijden - top 10

 
 

Regelmatig wordt me gevraagd “ik zoek een goed wielerboek voor een vriend(in), heb jij een aanrader?”. Geen gekke vraag, wielrennen is de meest beschreven sport ter wereld en welke zijn nu eigenlijk echt het aanschaffen waard? Elke wedstrijd heeft een held en een schlemiel; een gemiste bocht of overwinning die opgedragen wordt aan een overleden buurvrouw. Onderstaand een lijstje met tips van persoonlijke aanraders die de beginnende fietser enthousiasmeert en de expert nieuwe verhalen voorschotelt. 

 
 

 

The Cycling Jersey

Auteur: Oliver Knight

 

 
page_1.jpg
 
 

 

Geïnteresseerd in koerstruien? In het boek 'The Cycling Jersey' legt de Britse fotograaf Oliver Knight helder uit hoe de koerstrui de afgelopen 100 jaar is geëvolueerd. Knight neemt de lezer mee naar het atelier van de Milanese kledingmaker Vittore Gianni die de eerste renners voorzag van de bekende wollen truien en duikt in het R&D lab van Rapha. Wat was de keuze achter bepaalde materialen, welke ploegen bepaalden de nieuwe trends in het peleton en hoe verandert reclame de vormgeving van een koerstrui? The Cycling Jersey is de bijbel die je op de hoogte stelt over vintage koerstruien en de toekomst die het voor zich heeft liggen. 

 
3bcb058930fffe94f57e8c45348b150c_original.jpg
bfbb0275f4b04774967db1073a73c47c_original.jpg
 

 

Bartali - De leeuw van Toscane

Auteur: Aili & Andres McConnon

 
Screen Shot 2018-05-09 at 23.56.45.png
 
 

Als je Bartali zegt dan zeg je Coppi, en andersom. Ontelbare boeken zijn geschreven over de twee duellerende Italianen. Dit boek vertelt een adembenemend verhaal van Gino Bartali dat nog nooit eerder is beschreven. Ten tijden van de tweede wereldoorlog verrichtte Il Vecchio namelijk heldendaden door op zijn fiets door Italië te rijden en 'klusjes' te doen voor het verzet. Bartali redde ontelbare levens. De leeuw van Toscane is geschreven door broer en zus McConnon, twee Canadese onderzoeksjournalisten die stapje voor stapje een verborgen verhaal wisten te ontrafelen.

 

Koop De leeuw van Toscane hier:

 
 
De leeuw van toscane.jpg
De leeuw van toscane 2.jpg
 

 

 

Koersen Over kasseien en kiezelstenen in nederland

Auteur: Martijn Sargentini

 
Screen Shot 2018-05-10 at 00.00.46.png
 
 

 

Wat doe je als je én planoloog én wieleraficionado bent? Dan schrijf je een boek over de meest karakteristieke kasseienstroken van Nederland. Kasseienstroken liggen toch alleen maar in Frankrijk en België? Gelukkig niet waar. Daar worden ze wel gekoesterd, gepoetst en geprezen maar onder iets meer stof liggen er ook prachtige stroken in Nederland. Martijn Sargentini beschrijft in 'Koersen over Kasseien en Kiezelstenen in Nederland' minutieus waar de stroken liggen, welke status ze hebben en wat nu eigenlijk zo aantrekkelijk is aan een woeste kassei, kinderkop of stuk gravel. Een uniek boek waar historie, planologie en wielrennen samenkomen.

 

 

Koop Koersen over kasseien en kiezelstenen in Nederland hier

 

Ter promotie van het boek ontwikkelde Sargentini de video 'keizwaar'

 
 
 
 

 

Hete glassplinters

Auteur: Chris Keulen

 

12760015182285.jpg
 

Één van de meest adembenemde wielerboeken in dit rijtje gaat niet over Merckx, de tour de France of Parijs-Roubaix. Die gaat namelijk over in Europa onbekende wielerwedstrijden die het hart van Afrika doorkruizen. In het boek Hete glassplinters legt fotograaf Chris Keulen de belangrijkste koersen vast van Afrika ongenadig vast. Bladerend door het boek razen we door Senegal, vallen we in Kameroen, staan we op in Eritrea en komen we tot stilstand in Burkina Faso. Het boek duwt de ware essentie van wielrennen hard in je gezicht: Zelfredzaamheid, verdoemenis en wanhoop.

 
 

Koop Hete Glassplinters hier

 
Hete glassplinters.png
Hete glassplinters 2.png

 

Maglia Rosa

Auteur: Herbie Sykes

 

 
Maglia Rosa Sykes 2.jpg
 
 

 

Sinds Tom Dumoulin de Giro d'Italia in 2017 op zijn naam schreef is de Giro populairder dan ooit. Groot gelijk, de ronde heeft beter eten, échte strijd om het klassement en aankomsten om van te smullen. Omdat de Giro telkens populairder wordt in Nederland is een beetje begrip over de geschiedenis geen slecht idee. De Britse maar in Turijn woonachtige Herbie Sykes heeft meerdere 'sportboeken van het jaar' op zijn naam staan en ook Maglia Rosa (roze trui) is er een om altijd bij je te hebben. Sykes beschrijft de historie van de ronde met een serie verhalen die nog nooit eerder in het Engels vertaald zijn. Vivi il Giro!

 

 

Koop Maglia Rosa hier

 
 
Magla Rosa Sykes 3.jpg
Maglia Rosa Sykes 4.jpg

 

Gironimo

Auteur: Tim Moore

 
ows_143291330851407.jpg
 
 

 

Begrijp me niet verkeerd; het rijden in het peleton anno nu is ongelooflijk zwaar en alleen voor een uniek type mens weggelegd. Aan de andere kant zijn er nu masseurs, goed eten, volgwagens, vers water, lichte fietsen (met heel veel verzetten) en goedzittende kleding. In het boek Gironimo! beschrijft Tim Moore hoe het is om de Giro van 1914 te rijden. Niet met een op maat gesneden carbonnen koersfiets, maar op een 100 jaar oude loodzware stalen ros met beperkte verzetten en niet meer verkrijgbare tubes. Met het dagboek van de winnaar uit 1914 in zijn achterzak overleeft Moore onweersbuien en levensgevaarlijke afdalingen. Zit je erdoorheen tijdens je fietsvakantie? Lees dan Gironimo! en je krijgt weer moraal voor de verdere tocht.

 
 
 

 

Kampioen wilskracht

Auteur: Joop Holthausen, Jacob Bergsma, Bjorn Kuiper

 

 

 
Hennie Kuiper Wilskracht.png
 
 

“Wielrennen is eerst het bord van de tegenstander leeg eten, voor je aan je eigen bord begint” aldus Hennie Kuiper. Alleen als je snapt hoe je dat precies doet dan krijg je net zo’n palmares als Hennie heeft. En als je naar die erelijst kijkt dan zou je kunnen zeggen: “dat moet wel de beste Nederlandse renner aller tijden zijn!”. Klopt als een bus. Nederlands kampioen (veld/weg), Wereldkampioen en onbetwist winnaar van klassiekers zoals Milaan-San Remo, Parijs-Roubaix, ronde van Vlaanderen en de ronde van Lombardije. Stond je in de zomer van 1977 op de Alpe d’Huez? Dan herinner je vast ook de grootse overwinning van ‘Kuipertje’ op deze ondertussen Nederlandse berg. Samen met zijn zoon Bjorn Kuiper, Joop Holthausen en Jacob Bergsma kan je in geuren en kleuren de jaren dat Kuiper actief was opnieuw beleven. Goed boek? Jazeker, in de luxe versie zit zelfs de ‘schatkamer van Hennie’ met daarin onder andere zijn eerste contracten en persoonlijke foto’s. 

 
Kuiper_Kampioen_wilskracht_1.jpg
Kuiper_Kampioen_wilskracht_2.jpg

 

De renner

Auteur: Tim Krabé

 

 
De renner.jpg
 
 

Geen boek over wielrennen is (over de hele wereld) zoveel gelezen als De renner van Tim Krabé. Ben je bij een wielerliefhebber thuis, kijk in de boekenkast en deze evergreen prijkt gegarandeerd op de planken. Met De renner lukt het Krabé om je al lezend de fysieke pijn en mentale gemoedstoestanden te laten herbeleven die duizenden wedstrijdrenners iedere week doorstaan. Minutieus beschrijft hij zijn voorbereiding, het leren kennen van de limieten van zijn lichaam en het dromen van eeuwige roem. Volgens velen is De renner niet het beste wielerboek maar zelfs het beste Nederlandse sportboek dat ooit geschreven is. Mee eens of niet, om het hart van de wielersport te begrijpen moet je het gelezen hebben. 

 
 

Koop De renner hier

 

 

 

Het Zweet der goden

Auteur: Benjo Maso

 
Benjo Maso - Zweet der goden.png
 
 

 

Benjo Maso is niet het type schrijver dat eindeloos wielerfeitjes aan elkaar rijgt. Met zijn achtergrond in de sociologie beschrijft hij vanuit precies dat, in de wielersport unieke, vakgebied onder andere waarom het Italiaanse en Franse wielrennen zo van elkaar verschillen. Waar boeken over wielrennen zich vaak angstvallig binnen het wielerveld kaderen neemt Maso de lezer mee naar de invloed van radio en televisie, kranten en reclame-bonzen op het ontwikkelen van de wielersport. Met deze ontnuchterende en originele kijk op de Tour de France en wielrennen in het algemeen is Maso een absolute must-read. 

 

Koop Het zweet der goden hier